folder Sfaturi pentru călători

În urma întrunirii Comitetului de Urgență a International Health Regulation (IHR), din 19 februarie 2021, Organizația Mondială a Sănătății a decis extinderea Urgenței de Sănătate Publică de Importanță Internațională (USPII) referitoare la pericolul de răspândire a virusului poliomielitic.

  1. Pentru persoanele care călătoresc spre și dinspre: Afganistan, Pakistan, Malaysia, Filipine și Yemen și care nu au fost vaccinate antipolio în ultimele 12 luni vaccinarea este foarte recomandată și se efectuează în funcție de riscul din zona de călătorie, durata șederii, activitățile desfășurate.

Vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia, va fi notificată pe certificatul de vaccinări internaționale - format OMS conform IHR 2005 și va însoți celelalte documente de călătorie.

Există posibilitatea ca la punctul de frontieră (aerian, rutier, naval) din aceste țări să vă fie solicitate documentele prin care se atestă vaccinarea antipolio, mai ales în cazul unei șederi prelungite în aceste țări (mai mult de 4 săptămâni).

  1. Pentru persoanele care călătoresc spre și dinspre Angola, Benin, Burkina Faso, Cameroon, Republica Central Africană, Ciad, Coasta de fildeș, Republica Democrata Congo, Republica Congo, Egipt, Etiopia, Ghana, Guinea, Iran, Liberia, Malaiezia, Mali, Niger, Nigeria, Siera Leone, Somalia, Sudan, Sudanul de Sud, Tajikistan și Togo și nu au dovada vaccinării în ultimul an în certificatul de vaccinări internaționale - format OMS conform IHR 2005, vaccinarea antipolio este recomandată.

Lista țărilor pentru care se cere vaccinarea antipolio se actualizează periodic de către OMS după primirea rapoartelor din țările respective.

DIFTERIA

Se recomanda cetatenilor romani care calatoresc in Ucraina sa se vaccineze impotriva difteriei. Pentru cetatenii care nu au fost vaccinati impotriva difteriei in ultimii 10 ani, vaccinarea se va face cu 4 saptamani inaintea calatoriei sau, in cazuri de urgenta, chiar inaintea acesteia.

Aceasta recomandare se bazeaza pe faptul ca in Ucraina au fost confirmate cazuri de difterie in anul 2019, asa cum se mentioneaza in informarile postate pe site-ul Ministerului Sanatatii din Ucraina si pe site-ul Guvernului Ucrainean. Din aceste rapoarte reiese faptul ca au fost identificate cazuri de difterie si in regiunile Zakarpattia si Chernivetsika cu care judete din Nordul Romaniei au granite comune.

                  *** Cabinete vaccinari internationale  ***

Documente

pdf Actualizare situatie febra galbena in Brazilia si recomandari pentru calatori, 3 04 2017

Descarca (pdf, 32 KB)

Actualizare situatie febra galbena in Brazilia si recomandari pentru calatori, 3.04.2017.pdf

pdf Informatii pentru calatori catre zone cu transmitere locala a virusului Zika noiembrie 2016

Descarca (pdf, 501 KB)

Informatii pentru calatori catre zone cu transmitere locala a virusului Zika_noiembrie 2016.pdf

pdf Recomandari OMS pentru sportivi sau turisti participanti la JO Brazilia

Descarca (pdf, 211 KB)

Recomandari OMS pentru sportivi sau turisti participanti la JO Brazilia.pdf

pdf Jocurile Olimpice si Paralimpice, Brazilia, 2016 Informatii utile turisti

Descarca (pdf, 189 KB)

Jocurile Olimpice si Paralimpice, Brazilia, 2016 _Informatii utile turisti.pdf

pdf Informatii pentru calatori catre zone cu transmitere locala a virusului Zika

Descarca (pdf, 284 KB)

Informatii pentru calatori catre zone cu transmitere locala a virusului Zika.pdf

pdf Informatii pentru calatori catre zone cu transmitere locala a virusului Zika

Descarca (pdf, 284 KB)

Informatii pentru calatori catre zone cu transmitere locala a virusului Zika.pdf

pdf WHO WHO Director General briefs Executive Board on Zika situation

Descarca (pdf, 134 KB)

WHO _ WHO Director-General briefs Executive Board on Zika situation.pdf