folder Sfaturi pentru călători

În urma întrunirii Comitetului de Urgență a International Health Regulation (IHR), din 19 februarie 2021, Organizația Mondială a Sănătății a decis extinderea Urgenței de Sănătate Publică de Importanță Internațională (USPII) referitoare la pericolul de răspândire a virusului poliomielitic.

  1. Pentru persoanele care călătoresc spre și dinspre: Afganistan, Pakistan, Malaysia, Filipine și Yemen și care nu au fost vaccinate antipolio în ultimele 12 luni vaccinarea este foarte recomandată și se efectuează în funcție de riscul din zona de călătorie, durata șederii, activitățile desfășurate.

Vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia, va fi notificată pe certificatul de vaccinări internaționale - format OMS conform IHR 2005 și va însoți celelalte documente de călătorie.

Există posibilitatea ca la punctul de frontieră (aerian, rutier, naval) din aceste țări să vă fie solicitate documentele prin care se atestă vaccinarea antipolio, mai ales în cazul unei șederi prelungite în aceste țări (mai mult de 4 săptămâni).

  1. Pentru persoanele care călătoresc spre și dinspre Angola, Benin, Burkina Faso, Cameroon, Republica Central Africană, Ciad, Coasta de fildeș, Republica Democrata Congo, Republica Congo, Egipt, Etiopia, Ghana, Guinea, Iran, Liberia, Malaiezia, Mali, Niger, Nigeria, Siera Leone, Somalia, Sudan, Sudanul de Sud, Tajikistan și Togo și nu au dovada vaccinării în ultimul an în certificatul de vaccinări internaționale - format OMS conform IHR 2005, vaccinarea antipolio este recomandată.

Lista țărilor pentru care se cere vaccinarea antipolio se actualizează periodic de către OMS după primirea rapoartelor din țările respective.

DIFTERIA

Se recomanda cetatenilor romani care calatoresc in Ucraina sa se vaccineze impotriva difteriei. Pentru cetatenii care nu au fost vaccinati impotriva difteriei in ultimii 10 ani, vaccinarea se va face cu 4 saptamani inaintea calatoriei sau, in cazuri de urgenta, chiar inaintea acesteia.

Aceasta recomandare se bazeaza pe faptul ca in Ucraina au fost confirmate cazuri de difterie in anul 2019, asa cum se mentioneaza in informarile postate pe site-ul Ministerului Sanatatii din Ucraina si pe site-ul Guvernului Ucrainean. Din aceste rapoarte reiese faptul ca au fost identificate cazuri de difterie si in regiunile Zakarpattia si Chernivetsika cu care judete din Nordul Romaniei au granite comune.

                  *** Cabinete vaccinari internationale  ***

Documente

pdf Focar Marburg Tanzania actualizare 7 06 2023

Descarca (pdf, 210 KB)

Focar Marburg Tanzania-actualizare 7.06.2023.pdf

pdf Recomandări de călătorie în Republica Populară Chineză 30 12 2022

Descarca (pdf, 489 KB)

Recomandări de călătorie în Republica Populară Chineză_30.12.2022.pdf

pdf Extras din Evaluarea de risc ECDC privind focarul de Ebola din Uganda pdf

Descarca (pdf, 285 KB)

Extras din Evaluarea de risc ECDC privind focarul de Ebola din Uganda.pdf.pdf

pdf Focar Ebola Uganda Informatii pentru calatori

Descarca (pdf, 205 KB)

Focar Ebola - Uganda - Informatii pentru calatori.pdf

pdf Pneumonie cu 2019 nCoV 4 provincii China 22 01 2020

Descarca (pdf, 420 KB)

Pneumonie cu 2019-nCoV-4 provincii China - 22.01.2020.pdf

pdf Pneumonie cu noul coronavirus, Wuhan, China pe baza evaluarii de risc a ECDC din 17 01 2020

Descarca (pdf, 407 KB)

Pneumonie cu noul coronavirus, Wuhan, China_pe baza evaluarii de risc a ECDC din 17.01.2020.pdf

pdf Cluster de cazuri de pneumonie cu un nou coronavirus Wuhan China 10 01 2020 pentru CALATORI

Descarca (pdf, 597 KB)

Cluster de cazuri de pneumonie cu un nou coronavirus_Wuhan_China_10.01.2020 - pentru CALATORI.pdf

pdf Focarul de Ebola din RD Congo si riscul pt Europa

Descarca (pdf, 247 KB)

Focarul de Ebola din RD Congo si riscul pt Europa.pdf