folder Sfaturi pentru călători

În urma întrunirii Comitetului de Urgență a International Health Regulation (IHR), din 19 februarie 2021, Organizația Mondială a Sănătății a decis extinderea Urgenței de Sănătate Publică de Importanță Internațională (USPII) referitoare la pericolul de răspândire a virusului poliomielitic.

  1. Pentru persoanele care călătoresc spre și dinspre: Afganistan, Pakistan, Malaysia, Filipine și Yemen și care nu au fost vaccinate antipolio în ultimele 12 luni vaccinarea este foarte recomandată și se efectuează în funcție de riscul din zona de călătorie, durata șederii, activitățile desfășurate.

Vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia, va fi notificată pe certificatul de vaccinări internaționale - format OMS conform IHR 2005 și va însoți celelalte documente de călătorie.

Există posibilitatea ca la punctul de frontieră (aerian, rutier, naval) din aceste țări să vă fie solicitate documentele prin care se atestă vaccinarea antipolio, mai ales în cazul unei șederi prelungite în aceste țări (mai mult de 4 săptămâni).

  1. Pentru persoanele care călătoresc spre și dinspre Angola, Benin, Burkina Faso, Cameroon, Republica Central Africană, Ciad, Coasta de fildeș, Republica Democrata Congo, Republica Congo, Egipt, Etiopia, Ghana, Guinea, Iran, Liberia, Malaiezia, Mali, Niger, Nigeria, Siera Leone, Somalia, Sudan, Sudanul de Sud, Tajikistan și Togo și nu au dovada vaccinării în ultimul an în certificatul de vaccinări internaționale - format OMS conform IHR 2005, vaccinarea antipolio este recomandată.

Lista țărilor pentru care se cere vaccinarea antipolio se actualizează periodic de către OMS după primirea rapoartelor din țările respective.

DIFTERIA

Se recomanda cetatenilor romani care calatoresc in Ucraina sa se vaccineze impotriva difteriei. Pentru cetatenii care nu au fost vaccinati impotriva difteriei in ultimii 10 ani, vaccinarea se va face cu 4 saptamani inaintea calatoriei sau, in cazuri de urgenta, chiar inaintea acesteia.

Aceasta recomandare se bazeaza pe faptul ca in Ucraina au fost confirmate cazuri de difterie in anul 2019, asa cum se mentioneaza in informarile postate pe site-ul Ministerului Sanatatii din Ucraina si pe site-ul Guvernului Ucrainean. Din aceste rapoarte reiese faptul ca au fost identificate cazuri de difterie si in regiunile Zakarpattia si Chernivetsika cu care judete din Nordul Romaniei au granite comune.

                  *** Cabinete vaccinari internationale  ***

Documente

pdf Recomandari OMS privind traficul international in contextul epidemiei din RD Congo

Descarca (pdf, 241 KB)

Recomandari OMS privind traficul international in contextul epidemiei din RD Congo.pdf

pdf Sfaturi pentru calatorii in zone de risc de transmitere a virusului Zika actualizare 16 07 2019

Descarca (pdf, 40 KB)

Sfaturi pentru calatorii in zone de risc de transmitere a virusului Zika-actualizare 16.07.2019.pdf

pdf Evaluarea rapida de risc a ECDC Hajj Arabia Saudita 2019

Descarca (pdf, 276 KB)

Evaluarea rapida de risc a ECDC_Hajj-Arabia Saudita 2019.pdf

pdf Riscuri pentru sanatate in timpul desfasurarii Carnavalului din Brazilia 2019

Descarca (pdf, 27 KB)

Riscuri pentru sanatate in timpul desfasurarii Carnavalului din Brazilia 2019.pdf

pdf Situatia febrei galbene in Brazilia si actualizari ale recomandarilor privind vaccinarea impotriva febrei galbene 3 mai 2018

Descarca (pdf, 12 KB)

Situatia febrei galbene in Brazilia si actualizari ale recomandarilor privind vaccinarea impotriva febrei galbene- 3 mai 2018.pdf

pdf Situatia in Brazilia privind epidemia de febra galbena la data de 14 martie 2018

Descarca (pdf, 15 KB)

Situatia in Brazilia privind epidemia de febra galbena la data de 14 martie 2018.pdf

pdf Actualizare febra galbena si recomandari pentru calatori 15 01 2018

Descarca (pdf, 13 KB)

Actualizare febra galbena si recomandari pentru calatori 15.01.2018.pdf

pdf Sfaturi pentru calatorii in zone de risc 1 si 2 de transmitere a virusului Zika

Descarca (pdf, 14 KB)

Sfaturi pentru calatorii in zone de risc 1 si 2 de transmitere a virusului Zika.pdf